=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A bántalmazó párkapcsolat pszichológiája
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2018. 10. 10. 20:43

38543185-253275318837128-8319991340486098944-n-jpg-5bbe4835b6282.jpg

Sajnos, nem minden párkapcsolat boldog, és érzelmileg támogató, egyes esetekben mind fizikálisan, mind pszichésen bántalmazó.

A kapcsolatban bennne lévők sokszor észre se veszik, milyen kapcsolatban vannak benne, noha a körülöttük álló személyeknek (pl. rokonok, vagy barátok) ez egyértelmű, mégse tudják meggyőzni a kapcsolatban benne lévő személyt, hogy szakítson.

Annak, hogy valaki nem lép ki egy bántalmazó kapcsolatból számos oka lehet. Az első és talán legfontosabb, hogy nem is veszi észre a helyzet abszurditását és azt, hogy ez mennyire nem normális és nem elfogadható. Ennek a hátterében az húzódik meg, hogy bántalmazott személy elfogadja a helyzetet, ezt kezdi normálisnak tartani, így számára elfogadhatóvá válik, hogy a párja fizikális fájdalmat és sebeket okoz neki. Gyakran lehet hallani a bántalmazott személyektől azt az általánosító mondtatott, hogy minden párkapcsolatba előfordulnak viták. Ez igaz, de ebbe nem tartozik bele a másik személy bántalmazása.

Másik gyakori ok, hogy a bántalmazott személy, elkezdi felmenteni a párját, vagyis okokat keress arra, hogy miért viselkedett vele így pl. túl sokat ivott a kocsmába, vagy rossz dolog történt vele a munkahelyén és itthon vezeti le a feszültséget. Azaz létrejön benne egy olyan képzett, hogy párja, aki őt bántalmazza csak külső okok miatt teszi ezt, alapvetően ő egy kedves és szerethető személy. E-mögött hasítás áll, vagyis a bántalmazottban két kép alakul ki a párjával kapcsolatban. Az egyik a bántalmazó, a másik a szeretetteljes személy. Szélsőséges esetekben ez a két mentális kép annyira szétválik, hogy bántalmazott személy nem is kapcsolja össze a kettőt, úgy beszél a párjáról, mintha két külön személyiségről lenn szó. Rosszabb esetben az is előfordulhat, hogy bántalmazott személy a lelki és testi agresszió miatt saját magát kezdi el vádolni, vagyis úgy tekint önmagára, hogy ő azt megérdemli, mert valamit nem úgy csinált, mint ahogy kellett volna.

A bántalmazás már rövid távon is nagyon súlyos lelki sebeket tud okozni, főleg ha a bántalmazás fiatal pl. tízen éves korban történik, és ezt a fiatalhoz közelállók pl. szülők nem akadályozzák meg. Ennek több hosszútávú következménye is lehet: 1) a bántalmazott személy bizalma megrendül a szüleiben, a hozzá közelállókban, aminek hatásra később, felnőtt fejjel a szülők fellelőségét végig-gondolva, átalakult az érzés egyfajta váddá velük szemeben, miért nem védték meg őt. 2) általános bizalmatlanság mindenkivel szemben, de főként azokkal szemben, akik feléje közelednének, barátkoznának vele. Az átalános bizalmatlanság akadályozhatja a kapcsolatainak az építését. 3) a fenitek miatt a korábban bántalmazott személy nehezen tud párkapcsolatot kialakítani, mivel a másik nemmel szemben nagyon bizalmatlan, a legkisebb személyiségjegyek közötti hasonlóság a korábbi bántalmazó és az aktuális udvarló tekintetében nagyfokú szorongást vált ki benne.

Hollósy-Vadász Gábor

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

Nagycsaládosanya - 2018. október 12., Péntek 19:07

Kedves Gábor! Többedik bejegyzését olvasom - nagyon rossz érzéssel, mert mind hemzsegnek a helyesírási és elütési hibáktól, valamint az igénytelen fogalmazástól :( Ettől eltekintve is ez egy olyan rövid és felületes megvillantása a (súlyos) témának, ami szerintem az érintetteknek (köztük nekem) sajnos semmit nem segít...


faiz - 2018. december 1., Szombat 11:00

atau rapper, saya bisa menyalahkan ketidakpedulian ini ke 19
Pabrik Besi Beton
Distributor besi beton interworld steel is
Distributor Plat Bordes
Distributor Plat Bordes
ironsteelcenter.com
Pabrik pipa besi baja sch 40 sch 80
undangan pernikahan lucu
Distributor Plat Kapal Bki Krakatau Steel
Distributor Besi Hollow Baja
Distributor besi hollow
Distributor besi beton gunung garuda
Harga Plat Bordes
Harga Plat Bordes
Pabrik stainless steel
Pabrik besi hollow
undangan pernikahan bagus
Distributor Jual Besi Siku Baja
Supplier Besi Hollow Baja
Harga besi hollow
Distributor besi beton delcoprima
Jual Plat Bordes
Jual Plat Bordes
Pabrik atap spandek
Pabrik besi beton Sni Ulir Polos
undangan pernikahan bahasa inggris islam
Distributor Besi Unp Baja Profil Kanal
Agen Besi Hollow Baja
Jual besi hollow
Distributor besi beton cakra steel cs
Supplier Plat Bordes
Supplier Plat Bordes
Pabrik baja ringan
Pabrik besi wf baja
undangan pernikahan contoh
Distributor Besi Cnp Profil Baja Gording
Toko Besi Hollow Baja
Supplier besi hollow
Distributor besi beton bjku
Jual Jaket Parka
Jaket Parka
undangan pernikahan kalender
undangan pernikahan bahasa inggris islam
undangan pernikahan islami
undangan pernikahan unik dan murah
undangan pernikahan modern
undangan pernikahan online
undangan pernikahan
undangan pernikahan amplop surat
undangan pernikahan simple
undangan pernikahan murah
undangan pernikahan unik
undangan pernikahan artis
undangan pernikahan modern
undangan pernikahan artis
undangan pernikahan arab
undangan pernikahan
undangan pernikahan


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK