=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A harmadik erő a pszichológiában
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2018. 03. 16. 11:13

abraham-maslow-png-5aab98ccc2ab0.png

Thorne és Henley (2000) szerint Maslow (1908 – 1970) volt az első, akik a használta a harmadik erő kifejezést a pszichológiában.

A kifejezés a humanisztikus pszichológiára irányul. Abban a korban a pszichológián belül az első erőnek a behaviorizmust tarották, másodiknak a pszichoanalízist, harmadiknak az humanisztikus pszichológiát. Az irányzat az 1960-as években létrehozta saját önálló szövetségét, melynek tagjai voltak Abraham Maslow, Carl Rogers, Viktor Frankl, Alfred Adler és Charlotte Bühler. Az 1970-es években az APA-án belül (American Psychological Association, magyarul: Amerikai Pszichológiai Társaság) megalakult a humanisztikus részleg. Az irányzat lényege, hogy az emberi psziché pozitív elemeire teszi a hangsúlyt, illetve főleg a jelenlegi élethelyezetekkel foglalkozik, a múltbéli események kisebb jelentőséggel jelennek meg.

Thorne és Henley (2000) szerint a harmadik erő jeles képviselője Maslow főként az emberi szükségletekkel foglakozott, melyeket egy piramissal lehet ábrázolni. Legalul találjuk a fiziológiai szükségelteket pl. élelem, ezt követi a biztonság, a valahova tartozás, és a szeretet. Ha mindezeken túl van a személy, akkor kezdheti meg az önbecsülés iránti szükségletének a kielégítését, megvalósítását. A szerző szerint a pszichológia fő feladata, hogy valós emberi problémák megoldását segítse elő, emiatt csak az olyan vizsgálatokat tartja elfogadhatónak, melyek az emberre mint teljes lényre tekintenek. Vagyis, elutasítja a biológiai pszichológia redukcionista megközelítését (pl. nem a teljes embert vizsgáljuk, csupán a neuronális folyamatokat). Ezek mellett azt is elutasította, hogy pszichológiát az emberi viselkedés bejóslására, irányítására (ez utóbbinak a társadalomlélektanon belül lehet komoly szerepe) használják.

Thorne és Henley (2000) szerint a harmadik erő másik jelentős képviselője Rogers (1902 – 1987) nevéhez kötődik a kliensközpontú terápia megalkotása. Ennek az a lényege, hogy miden emberben meg van az a képesség, hogy pszichológiai szempontból egészségesen éljen. Ha ez nem következik be, annak az az oka, hogy az emberek rosszul alkalmazkodnak, vagyis a személyiségük egyik elemét megtagadják. A terápiának az a lényege, hogy a kezelő terapeuta feltétel nélkül pozitív módon elfogadja a kliensét, illetve vissza jelezze saját érzelmeit is. A terapeuta tiszteletben tartja a kliense egyéniségét, sajátos személyiségét, empatikus elfogadásra törekszik. A kezelő pszichológus arra is oda figyel, hogy ne csak a verbális szinten fogadja el a kliensét, hanem érzelmi szinten is. Rogers volt az egyik első, aki elterjesztette azt a nézetet, hogy a pszichoterápia tudományos eszközökkel, objektív módon vizsgálható.  

Hollósy-Vadász Gábor

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

Lucille F. Parham - 2019. január 31., Csütörtök 10:07

Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this article plus the rest of the website is also very good. brain exercise games


dsdd - 2019. július 4., Csütörtök 05:47

Lorsque le client signe le contrat, assurez-vous de vous calmer et signez le reçu avec le client le plus rapidement possible.Ou contrat, sinon, les efforts passés peuvent avoir été abandonnés. Une fois que le résultat de la transaction est confirmé, cela indique que le travail de vente a été effectué avec succès. À ce stade, le vendeur doit choisir le moment opportun pour dire au revoir au client et dire au revoir au vendeur pour qu'il soit honnête, décent et courtois. Replique Breitling Afin d'exprimer son souci pour la transaction et les intérêts du client, le vendeur doit prendre l'initiative de l'assurer qu'il est disposé à répondre aux questions posées par l'autre partie et à fournir un bon service après-vente.


Packers And Movers Mumbai - 2019. november 28., Csütörtök 08:47

Hire Best Packers And Movers Mumbai for hassle-free Household Shifting, ***Office Relocation, ###Car Transporation, Loading Unloading, packing Unpacking at affordable Price Quotation. Top Rated, Safe and Secure Service Providers who can help you with 24x7 and make sure a Untroubled Relocation Services at Cheapest/Lowest Rate @ https://packersmoversmumbaicity.in/


Local Packers And Movers Bangalore - 2019. november 29., Péntek 08:04

Nice image visibility and well written blog. Thanks for sharing. I have recently come across a new online service provider company which provides Shifting Services @ https://packersmoversbangalore.in/


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK