=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Amikor a lélek fáj, de a test beszél - pszichoszomatikus megbetegedések
SZÁMEL SZILVIA
SZÁMEL SZILVIA
- 2017. 03. 08. 14:02

timthumb (16).jpg

 Biztosan valamennyien voltunk már olyan helyzetben, amikor legszívesebben ordítottunk volna, de inkább visszafojtottuk indulatainkat vagy csak hagytuk magunkat sodródni az eseményekkel. Főnökünk folyamatosan kiabál velünk a munkahelyen, anyagi problémáinkat látszólag semmi sem fogja már megoldani, szüleink állandóan beleszólnak abba, hogy hogyan is kellene vezetni az életünket… 

 Sokan vannak, akik az így felgyülemlett feszültséget semmilyen formában sem vezetik le, a pszichológia egyik kifejezésével élve elfojtják valós érzéseiket és elmenekülnek a konfliktusok elől. Előfordulhat azonban, hogy ezek a fel nem dolgozott problémák utat törnek maguknak és testi jelenségekben fejeződnek ki. Ha a fenti példánál maradva mindig „lenyeljük” a minket ért sérelmeket, a ki nem mondott dolgok súlya alatt látszólag minden ok nélkül megbetegedhetünk. Ez persze nagyon leegyszerűsített példája annak, amit a szakirodalom pszichoszomatikus megbetegedésnek nevez.

A kifejezés tulajdonképpen test és lélek bonyolult kapcsolatára utal. Az ilyen jellegű betegségek hátterében igen komplex kölcsönhatások állhatnak, kialakulásukban közrejátszanak például azok a probléma-megoldási módok, melyeket még gyermekkorunkban, a családunkon belül sajátítottunk el, illetve egyes szerveink fokozott érzékenysége a különböző külső hatásokra. Az, hogy pontosan mi váltja ki ezeket a megbetegedéseket, egyelőre még kérdéses. A tudósok abban egyetértenek, hogy az érzelmi tényezők főszerepet játszanak kialakulásukban. Ezek az emóciók általában azokat a szerveken fejtik ki hatásukat, melyeket érzelmi állapotaink egyébként is érintenek. Gondoljunk csak egy olyan helyzetre, amikor hirtelen valami leküzdhetetlennek tűnő problémával találjuk szembe magunkat. Mit érzünk? Összeszorul a gyomrunk, hevesebben ver a szívünk, gyorsabban vesszük a levegő. Tehát a félelem, szorongás érzéseihez ezek a jellegzetes szervi változások társulnak. Pszichoszomatikus zavarok esetében azonban a szerveket érő hatások sokkal erősebben és tartósabban fennmaradnak. 

Vannak olyan megbetegedések, melyeket tipikusan pszichés eredetűnek tartanak. Ilyen például a pepticus fekély, az asztma, a vastagbélgyulladás, a reumás ízületi gyulladás (rheumatoid arthitis), vagy a magas vérnyomásbetegség (essentialis hypertonia). Ezeknek a betegségeknek a kiváltói nem feltétlenül észlelhető külső hatások, hanem a már fent említett érzelmi tényezők, s az ezeket kiváltó ingerekre, konfliktusokra való érzékenységet nagyon gyakran gyermekkorunkból hozzuk magunkkal. Rengeteg elmélettel találkozhatunk a pszichológia tudományán belül, melyek ezeket a rejtélyes betegségek kialakulásának valós okait kutatják. Alapvetően minden nézet egyetért abban, hogy speciális kapcsolat van egyes szerveink, szervrendszereink, illetve érzelmi konfliktusaink között. Pszichoanalitikus elképzelések szerint a megoldatlan belső feszültségeink fejeződnek ki testi zavarok formájában. Szerintük kora gyermekkorban mindenkinél kialakul az a jellegzetes válaszmintázat, ahogyan az egyes érzelmi konfliktusokra reagál. A csecsemők még testükkel, zsigeri szinten válaszolnak minden őket érő negatív ingerekre, például bepisilnek vagy fáj a hasuk, ha feszült helyzetben érzik magukat. Ahogy növekszünk, megtanuljuk tudatos szinten kontrollálni ezeket a fiziológiai megnyilvánulásokat. 

Egy pszichoszomatikus beteg azonban visszatér a gyermekkori válaszmintákhoz és a testével kezd reagálni a számára feszültséget keltő helyzetekre. Ezt nevezzük érzelmi regressziónak. Az egyik pszichoanalitikus gondolkodó, Wolman szerint minden pszichoszomatikus betegség hátterében ott húzódik az a jellegzetes konfliktus, melyet már gyermekkorunk óta magunkkal hordozunk. Így például a különféle bőrbetegségek (pl. a pikkelysömör) hátterében a fizikai közelség miatti konfliktus állhat, az asztma pedig a gyermek félelmének megnyilvánulása anyja elvesztésétől. Ha közelebbről rátekintünk az asztma kialakulásának pszichés okaira, láthatjuk, hogy háttérben az analitikusok szerint ott húzódik a szeretett személy, a biztonság elvesztésének félelme, szorongás az egyedülléttől. Tehát ez lesz az alapvető emocionális konfliktus, így minden olyan helyzetre, mely a szeretet és biztonság elvesztésével kapcsolatos, az egyén a légzési problémával fog reagálni. Egyes elméletek úgy gondolják, hogy nagy szerep jut egyes szervek fokozott gyengeségének is. Az öröklött szervi problémák vagy akár a később fellépő betegségek miatt egyes szerveink fokozottan érzékennyé válnak a külső hatásokra. Ha ezek a gyengébb szervek összekapcsolódnak az egyén jellegzetes emocionális reakciójával, könnyebben kialakul a pszichoszomatikus megbetegedés.

Fontos azonban, hogy ezeket a megbetegedéseket ne csak az egyén szintjén, hanem egy tágabb keretben is értelmezzük. Hiszen valamennyien szociális lények vagyunk, így a pszichoszomatikus tüneteknek is csak egy adott rendszerben van értelme. A legalapvetőbb szociális közegünk a család. Ez a minket körülvevő rendszer ideális szerveződése esetén rugalmasan reagál a problémákra, megfelelő anyagi és érzelmi biztonságot ad, ugyanakkor kellő szabadságot is biztosít a tagjainak. Shoelever szerint azonban létezik egy családmodell, amely valószínűsíti a pszichoszomatikus betegség kialakulását. Az ilyen családokban a konfliktusokat nem beszélik meg egymással a felek, ha valakinek problémája van, csak a saját belső erejére támaszkodhat. A konfliktusmegoldásban szegényes, merev, túlvédő családokban általában a pszichoszomatikus tüneteteket hordozó beteg (leggyakrabban a gyermek) az, aki a betegsége által úgymond fenntartja a rendszer egyensúlyát. 

Tehát ha egy kisgyermek folyamatosan bepisil, a testével üzeni azt, hogy családján belül feszültséggel teli légkör uralkodik. Ebből is látszik, hogy a gyermekkorban elsajátított megküzdési technika, probléma-megoldási mód milyen erősen hat a pszichoszomatikus megbetegedés kialakulására. Aki kicsiként azt látta, hogy problémáinkat jobb elfojtani, mint másokkal megbeszélni, valószínűleg felnőttként is ily módon fog megbirkózni a szorongató helyzetekkel. Mindez pedig valószínűsíti majd a pszichoszomatikus betegség kialakulását. Egy pszichoszomatikus megbetegedés okait tehát nem elég a felszínen keresgélni, hiszen a háttérben tanult válaszminták és megküzdési módok, valamint mélyen gyökerező érzelmi konfliktusok állhatnak. Egy esetleges gyógyszeres kezelés enyhítheti ugyan a tüneteket, de a teljes gyógyuláshoz a problémák valós gyökerét kell megtalálni. A pszichoszomatikus rendellenességeknél ugyanis a test csak közvetíti a lélek bajait, így elsősorban az alapvető lelki konfliktus orvosolandó.Forrás:
Bárdos György (2003). Pszichovegetatív kölcsönhatások. Scolar Kiadó, Budapest

A blogbejegyzést SZÁMEL SZILVIA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

Gabi - 2017. június 14., Szerda 21:43

A magas vérnyomás mögött milyen gyermekkorban kialakult konfliktus húzódhat meg?Miért alakul ki ez a válaszreakció?
Köszönöm!


Anna - 2017. június 15., Csütörtök 09:13

Sziasztok,
a hónapok óta húzódó és viszatérő köhögési inger, fuldoklás minek a kivetülése lehet?
Köszi


faiz - 2018. december 1., Szombat 11:06

ak penting.Mimpi rocker bercita-cita saya bernyanyi di Sonlink 8
jual baja h beam
jual pipa boiler
jual plat abrex 400
jual plat asme516 grade70
jual plat astm a285 c
jual plat astm516 70
jual plat boiler
jual plat hardox
jual plat hb 400
jual plat high strenght
jual plat high tensile sm490 yb
Pabrik besi beton jcac
Pabrik besi hollow
Pabrik besi hollow
Toko besi wf
Toko besi unp
undangan pernikahan batik
Pabrik Bondek Cor
Pabrik Wiremesh Besi baja
Pabrik plat kapal besi baja
Pabrik besi beton interworld steel is
Distributor pipa besi
Distributor pipa besi
Toko wiremesh
Toko besi siku
undangan pernikahan murah
Pabrik Atap Spandek Sni
Distributor Besi Siku Baja
Distributor besi siku baja
Pabrik besi beton gunung garuda
Harga pipa besi
Harga pipa besi
Toko besi unp
Toko Plat besi plat kapal
undangan pernikahan online
Pabrik Plat Bordes Kembang
Supplier Besi Siku Baja
Harga besi siku baja
Pabrik besi beton delcoprima
Jual pipa besi
Jual pipa besi
Toko besi cnp
Toko besi h beam baja
undangan pernikahan anti mainstream
Pabrik Plat Besi Hitam
Agen Besi Siku Baja
Jual besi siku baja
Pabrik besi beton cakra steel cs
Supplier pipa besi
Supplier pipa besi
Toko besi hollow
Toko besi cnp
undangan pernikahan cantik dan murah
Pabrik Plat Kapal Bki Krakatau Steel
Toko Besi Siku Baja
Supplier besi siku baja
Pabrik besi beton bjku
Toko pipa besi
Toko pipa besi
Toko besi beton Sni Ulir Polos
www.gudangbesibaja.com
undangan pernikahan unik
Pabrik Jual Besi Siku Baja
Jual Besi Siku Baja
Toko besi siku baja
Pabrik besi beton Sni Ulir Polos
Agen pipa besi
Agen pipa besi
ironsteelcenter.com
Supplier besi Wf Baja
undangan pernikahan yang unik
Pabrik Besi Unp Baja Profil Kanal
Harga Besi Siku Baja
Agen besi siku baja
Pabrik besi beton ais
Pabrik pipa besi
Pabrik pipa besi
Supplier stainless steel
Supplier bondek
undangan pernikahan lucu
Jual Besi Siku Baja
Toko besi siku baja
Pabrik besi beton Sni Ulir Polos
Agen pipa besi
Agen pipa besi
ironsteelcenter.com
Supplier besi Wf Baja
undangan pernikahan yang unik
Pabrik Besi Unp Baja Profil Kanal
Harga Besi Siku Baja
Agen besi siku baja
Pabrik besi beton ais
Pabrik pipa besi
Pabrik pipa besi
Supplier stainless steel
Supplier bondek
undangan pernikahan lucu
Pabrik Besi Cnp Profil Baja Gording
Pabrik Besi Siku Baja
Pabrik besi siku baja
Pabrik besi beton
Distributor sch 40
Distributor sch 40
Supplier atap spandek
Supplier wiremesh
undangan pernikahan bunga
Pabrik Besi Hollow
Distributor Besi Unp Baja
Distributor besi wf
Harga sch 40
Harga sch 40
Supplier baja ringan
Supplier pipa besi baja sch 40 sch 80
undangan pernikahan islamiSzólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK